Met genealogie beginnen, maar hoe ?

Gepost door admin op 1 jul. 2014

stamboomHet besluit is genomen: u gaat met uw genealogie beginnen.

Begin bij het begin: eerst en vooral moet u een overzicht hebben van uw familie. Verzamel hiervoor zo veel mogelijk familiedocumenten, informeer bij uw familie en ga ook na of andere genealogen eventueel uw familiena(a)m(en) hebben onderzocht.

Hoe aan zijn genealogie beginnen ?1 Ga bij oudere familieleden op bezoek en neem contact op met uw verre familie

Deze eerste stap is zeer belangrijk en waardevol. Neem ruim de tijd om met uw ouders en grootouders hierover te spreken, en vergeet uw tantes niet! De informatie die ze u geven zal u zeker helpen bij uw latere onderzoek. Maar, bovenal, laat hen vertellen over hun leven… en maak aantekeningen.
Hier begint uw taak als familiehistoricus.
Neem behalve met uw rechtstreekse familie ook contact op met zo veel mogelijk leden van uw verdere familie, zelfs in het buitenland. Deze mensen bezitten ook een schat aan informatie over uw voorouders : een al begonnen genealogie, brieven van een gezamenlijke overgrootvader, herinneringen, allemaal elementen dus die u zeker zult kunnen gebruiken.
Met deze informatie is het al mogelijk een stamboom te maken op Geneanet.

2 Verzamel familiedocumenten

Wat moet u verzamelen ? Alles wat u verder kan helpen met uw herkomst. Brieven, foto’s, familiedrukwerk, geboortekaartjes, bidprentjes, maar ook meer officiële documenten.
Natuurlijk begint u bij uzelf of uw ouders. U zult versteld staan wat een schat aan informatie u zult vinden in laden, kasten of oude dozen op de zolder.
Verbreed daarna uw onderzoek naar de rest van de familie. De door u gezochte documenten zijn in de loop der jaren overal terecht gekomen.

Hoe aan zijn genealogie beginnen ?3 Rangschik uw werk

U heeft al begrepen dat u in deze eerste fase een hoop documenten zult vergaren. Het is dus belangrijk om nu al aan een bewaarsysteem te denken.
Begin bij het eerste document : noteer de oorsprong, en voeg het toe aan de individu of de familie waar het bijhoort. En vergeet niet te scannen.
Aan u natuurlijk om de beste werkwijze te bepalen !
Maak albums aan en voeg foto’s toe op Geneanet.
Organiseer en voeg documenten toe op Geneanet.

4 Ga het werk na van andere genealogen

Aarzel niet om naar sporen van uw voorouders te zoeken via het internet. Maak hiervoor gebruik van de klassieke zoekmachines maar raadpleeg ook gespecialiseerde websites met betrekking tot de genealogie, in eerste instantie natuurlijk Geneanet.
Het doel is hier zo veel mogelijk informatie te vinden in boeken, krantenknipsels en andere interessante bronnen. Hopelijk kunt u een stamboom vinden waarin al een deel van de familie werd opgenomen. Neem dan zeker, indien mogelijk, contact op met de samensteller.
Opmerking : neem de gewoonte aan om alle gegevens die u op het internet vindt op juistheid te controleren, en als u de gegevens overneemt, om de bron te vermelden, eventueel te bedanken.
Zoek uw voorouders op Geneanet.
Vergelijk uw stamboom met de hele database van Geneanet.

Deze eerste stappen zijn heel belangrijk. Neem ruim de tijd om alle informatie en beschikbare documenten van uw familie te verzamelen.  Dit legt een solide basis voor uw verdere onderzoek.

14 commentaren

Door een technisch probleem verschenen geen personen in mijn stamboom. Kan ik de stamboom opnieuw invoeren?

Edit Geneanet : Vragen kunt u stellen op het forum onder ‘Technische vragen’.


Philippe DELASORTE (pdelasorte)  

Deze gebruiker is een Premiumlid en profiteert van geavanceerde functies en opties : meer zoekcriteria, ongelimiteerde toegang tot de collecties, hints en e-mailmeldingen voor het vinden van nieuwe informatie over voorouders, etc.

Het Premium abonnement ontdekken

19-12-2020

Kan U mij zeggen waar ik meer info vind over DNA staal, waar afnemen door wie, kostprijs enz, ik vind de weg niet op de website

Edit Geneanet : Hier kunt u vinden van welke 5 sites u de DNA-profielen kunt importeren op Geneanet : https://nl.geneanet.org/dna/hulp/
Dan op dat scherm nog even klikken op ‘Uw DNA-profiel’.

Geneanet doet geen uitspraken over prijzen of betrouwbaarheid van de diverse DNA-tests. Wellicht even Googelen.


Het vervolg bekijken

Log in om een commentaar te posten Aanmelden / Registreren