Onderzoek uw familiegeschiedenis, begin met genealogie, publiceer uw stamboom.

Geneanet

Aanmelden

inschrijvingsnaam en/of wachtwoord vergeten


De genealogie blog

2 septembre 2014

Museum Elburg organiseert cursus Middelnederlands

VoskeDeze cursus is bijzonder geschikt voor personen die geïnteresseerd zijn in oude teksten, bijvoorbeeld uit archieven. De teksten die besproken worden zullen over de 12e tot de 15e eeuw heen verspreid worden en over het taalgebied van het Middelnederlands, zoals Vlaanderen, Holland, Gelre, Brabant. Klassiekers als ‘De Reinaert’ zullen worden gecombineerd met minder bekende teksten als die van sprookspreker Augustijnken. De cursus wordt gegeven op acht avonden van november tot februari in bijeenkomsten van twee uur, in Museum Elburg. Voor meer informatie zie website.

1 septembre 2014

Museumnacht: Nationaal Archief goes Royal!

48uurHet Nationaal Archief en maar liefst 40 culturele instellingen zetten op zaterdag 6 september de deuren van 20.00 tot 01.30 uur wagenwijd open voor kunstminnende nachtbrakers. Voor de jongste bezoekers start de Kindermuseumnacht al om 16.30 uur, volwassenen kunnen tot laat genieten van popprofessor Leo Blokhuis en DJ Spinkit. Zaterdag 6 september: Kindermuseumnacht, 16.30 – 20.00 uur Museumnacht 20.00 – 01.30 uur. Voor meer informatie zie website. Programma's overige instellingen zie hier.

Genealogie software programma's: actualiteiten week 36, 2014

Genealogie software programma'sElke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde genealogische software. 
Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.

Hierbij het nieuws van deze week:
Brother's Keeper, Genealone, HuMo-gen, iScrapbook, MacFamilyTree, MobileFamilyTree, The Complete Genealogy Builder 2014, The Complete Genealogy Reporter 2014, Transcript


Het vervolg lezen...

28 augustus 2014

Heemdag 2014: Arme zielen, rijk verleden.

HVDe jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats op 4 oktober 2014 in de voormalige landloperskolonie in Merksplas. Centraal staat het verleden van mensen aan de rand van de samenleving. In de voormiddag lezingen rondom dit thema. In de namiddag kunt u kiezen uit verschillende opties. U kunt ontdekken welke sporen er overblijven van de kolonies in Merksplas en Wortel. In het Gevangenismuseum wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van het Belgisch gevangeniswezen. De Dodendraad in Zondereigen toont hoe bijna alle Belgen opgesloten zaten in hun arme land tijdens de Eerste Wereldoorlog. Inschrijven kan tot 22 september, zie website.

Hoe de geschiedenis van zijn voorouders vertellen ?

Geneanet - Hoe de geschiedenis van zijn voorouders vertellen ?Niets is zo boeiend dan genealogische opzoekingen uitvoeren. In de loop der jaren zal u dan ook een hoop informatie vegaren over uw voorouders en hun leven. Hoe deze informatie verder doorgeven ? De oplossing is zonder twijfel : schriftelijk. Niets is zo verrijkend dan uw gegevens te verzamelen, te structureren en daarna te publiceren.
Twee belangrijke vragen nochtans: op welke manier en wat vertellen ?uppkommer dock som du ska ta ställning till: Vilken typ av media vill du använda och vad vill du berätta?

Het vervolg lezen...

Nog 6 weken tot Famillement

stopwatchEen bezoek aan het Famillement laat zich goed combineren met een stadswandeling of een bezoek aan een museum of een van de vele prachtige historische monumenten in Leiden. De Hooglandse Kerk, waar het Famillement plaats vindt, ligt immers middel in het centrum. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Burcht, de Pieterskerk, Museum De Lakenhal, Rijksmuseum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Boerhaave, Molenmuseum De Valk of het Leiden American Pilgrim Museum in de Beschuitsteeg naast de Hooglandse Kerk. Het ligt allemaal op loopafstand. En op woensdag is er ook nog eens markt in het centrum van Leiden. Het Famillement is gratis voor bezoekers en bezoekers hoeven zich NIET aan te melden. Dus niets staat een bezoekje in de weg. Tot woensdag 8 oktober! De deuren van de Hooglandse Kerk gaan open om 13.00 uur en sluiten pas weer om 21.00 uur !

25 augustus 2014

Oproep: Begraafplaats Finsterwolde

finsterwoldeDe Stichting Belangengroep Finsterwolde is gestart met het schoonmaken van de begraafplaats. Louis Hagen zoekt genealogen, uit of met familie in Finsterwolde om hieraan mee te werken. Elke weer op naam gezette grafsteen zal hij op de foto zetten. De begraafplaats is erg verwaarloosd en hij is de eerste tijd alleen al bezig met het verwijderen van onkruid. Louis Hagen wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de geschiedenis en de verhalen, foto,s van de personen etc. en hoopt dat er voldoende interesse is. Heeft u belangstelling dan kunt u mail sturen aan louishagen@online.nl

Archiefbank Vlaanderen

nalatenschapArchiefbank Vlaanderen verzamelt gegevens over private archieven en erfgoedcollecties in Vlaanderen. Die gegevens worden ondergebracht in een onlinedatabank en zijn voor iedereen raadpleegbaar via de zoekbox. Archiefbank Vlaanderen is geen verzamelpunt voor materiaal, maar een centraal informatiepunt over private archieven. Het erfgoed blijft bewaard op zijn oorspronkelijke plaats. Archiefbank toont niet de archiefstukken, maar wijst de weg er naar toe. Bezit u zelf een privaat archief? Beheert u de archieven van een lokale vereniging of kring? Wenst u dit erfgoed met geïnteresseerden te delen? Zie dan het aanmeldingsformulier op de website.

21 augustus 2014

Genealogie en grafstenen: Doe mee!

Genealogie en grafstenen: Doe mee!Geneanet heeft een grote verzameling foto’s van grafstenen en monumenten. Deze foto’s worden gratis gedeeld door de leden van Geneanet.

Als u naar een persoon zoekt in de Geneanet database, kan de zoekmachine foto’s van grafstenen en monumenten vinden als ze geindexeerd zijn.
Wilt u meedoen en een paar foto’s indexeren?


Het vervolg lezen...

Digitaal Oorkondenboek Noord-Brabant

BBHet Digitaal Oorkondenboek van Noord-Brabant (DONB) is een project van de Stichting Brabantse Bronnen. Deze database bevat ca. 750 oorkonden van de voormalige Hollandse gebieden met de heerlijkheden Heusden en Altena, de oorkonden van de heerlijkheden Cuijk, Ravenstein, Megen, Boxmeer en Bokhoven van voor het jaar 1312. U kunt de originelen bekijken en de transcripties/vertalingen lezen + bijkomende informatie. De bewerker van het DONB is dr. Geertrui Van Synghel, senior-onderzoeker van het Huygens ING in Den Haag. Om de database te raadplegen zie website.

20 augustus 2014

Kinderactiviteit - Duik in de Geschiedenis: Utrecht 100 jaar geleden

UtrechtsArchiefOp woensdag 27 augustus kunnen kinderen vanaf 8 jaar bij Het Utrechts Archief een duik in de geschiedenis van Utrecht nemen. Zij beleven hoe de inwoners van Utrecht honderd jaar geleden leefden én hoe de stad er toen uitzag. Aan de hand van foto's, film en honderd jaar oude briefkaarten leren ze wie er in Utrecht woonden en waarom. Hierna bezoeken ze de expositie aan de hand van een speurtocht. - 8 - 14 jaar / woensdag 27 augustus / 13:30 - 15:00 uur / Toegang gratis. - Er is plek voor tien kinderen met ouders. Reserveren kan via: educatie@hetutrechtsarchief.nl

19 augustus 2014

Nacht van de geschiedenis in het Rijksmuseum

mvdgOp zaterdag 18 oktober kan in het vernieuwde Rijksmuseum een keuze worden gemaakt uit een groot programma-aanbod, bestaande uit een aantal saillante sprekers, dwarse debatten, interessante interviews en spannende (strijd)liederen. Christopher Clark, op dit moment razend populair met zijn Eerste Wereldoorlogboek Slaapwandelaars, is gastspreker, naast voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. De Geschiedenisleraar van het Jaar wordt verkozen, er worden delen uit de historische rock-opera De Witt of Oranje gezongen en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren brengt een programma rondom de Eerste Wereldoorlog. Kaartverkoop voor de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum start maandag 18 augustus! Zie website.

18 augustus 2014

Rondleiding in het documentatiecentrum van FV regio Aalst.

FVdilbeekWoensdag 10 september 2014 om 20.00 uur kunt u samen met Familiekunde Vlaanderen, regio Dilbeek vzw, een geleid bezoek brengen aan het documentatiecentrum van FV regio Aalst. Dit is gelegen in de Crypte van de kerk van Erembodegem, Erembodegem-Dorp, 9320 Erembodegem. AUB vooraf aanmelden via info@fv-dilbeek.familiekunde-vlaanderen.be Voor meer informatie, en meer activiteiten zie website.

15 augustus 2014

HCC!genealogiedag in Gelders Archief Arnhem

HCCVoor de 9e keer organiseert HCC!genealogie een genealogiedag in samenwerking met een archief. . Het Gelders Archief maakt van deze gelegenheid gebruik door zich te presenteren op deze Open Dag in het kader van de maand van de geschiedenis. Het thema van dit jaar is: Vriend en Vijand. In de ontvangstruimte wordt een genealogische markt gecreëerd waar de softwaremakers van de bekendste genealogische programma’s aanwezig zullen zijn. Zaterdag 24 oktober van 10 - 16 uur. Entree gratis. Gelders Archief, Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem. Voor meer informatie zie website.

14 augustus 2014

Het vooroudersboek

Geneanet - Het vooroudersboekWenst u een boek te publiceren over de voorouders van één persoon?  Het is mogelijk indien deze persoon aanwezig is in een stamboom gepubliceerd op GeneaNet! 
GeneaNet heeft onlangs het 'vooroudersboek' in het leven geroepen:  In één klik kan u een document aanmaken met een samenvatting en alle fichen van de voorouders van de gekozen persoon.  Deze functie is voor iedereen beschikbaar.  Achteraf kan u het document afdrukken of copiëren/plakken voor tekstverwerking.
De export van het vooroudersboek in PDF-formaat is beschikbaar voor alle leden.

Het vervolg lezen...

- page 1 of 93