Onderzoek uw familiegeschiedenis, begin met genealogie, publiceer uw stamboom.

Geneanet

Aanmelden

inschrijvingsnaam en/of wachtwoord vergeten


De genealogie blog

24 juli 2014

De gegevens van uw stamboom nakijken

De gegevens van uw stamboom nakijkenIedereen kan zich vergissen of iets vergetenn.  Het resultaat hiervan kan soms rare sprongen hebben in uw stamboom:  iemand overleden voor zijn/haar huwelijk, een moeder overleden voor de geboorte van haar kind, een 300-jarige voorouder, broers die geboren zijn binnen de vier maanden…
Met GeneaNet kan u dit voortaan in enkele klikken nakijken.  Probeer het uit, groot zal uw verbazing zijn !

Een nieuwe eenvoudige functie, zeer krachtig en gebruiksvriendelijk maar wel voorbehouden aan de leden van de Bevoorrechte Club.


Het vervolg lezen...

Genealogie software programma's: actualiteiten week 30, 2014

Genealogie software programma'sElke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde genealogische software.
Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.

Hierbij het nieuws van deze week:
Brother's Keeper, DNAMatch4iPad, GEDexplorer, iScrapbook, MacFamilyTree, MobileFamilyTree, Second Site


Het vervolg lezen...

Delpher zoektips

KBDe Koninklijke Bibliotheek vroeg gebruikers van Delpher om hun zoektips te delen, zodat ook andere gebruikers sneller en beter zouden kunnen zoeken. Yvette Hoitink stuurde de winnende tip in. De software die de tekens moet lezen maakt fouten, en dat is lastig: ‘De onderliggende techniek voor herkenning van letters (OCR) is helaas niet helemaal perfect. Maar de foutjes zijn wel voorspelbaar. Een -m- wordt bijvoorbeeld herkend als -rn-, of een -i- als een -1- of -l-. Als ik naar een naam zoek, dan ga ik naar het ‘uitgebreid zoeken’-scherm van een onderdeel (bijv. kranten) en kies dan voor 'een van de woorden' en typ vervolgens de naam in die ik zoek plus alle OCR-varianten die ik kan verzinnen.' Voor meer OCR-varianten en zoektips zie website.

23 juli 2014

Cursus oude handschriften lezen in Groningen

GA.jpgDe Groninger Archieven organiseren een korte cursus voor het lezen van verschillende typen handschrift uit vooral de 18e eeuw. Er wordt geoefend met teksten uit Groninger archieven. U zult vooral vooral stukken lezen die van belang zijn voor familie- en omgevingsonderzoek. 6 lessen van 2 uur, op dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Startdatum: dinsdag 30 september 2014; volgende lessen: 7 oktober, 14 oktober, 21 oktober, 28 oktober, 4 november. Plaats: gebouw RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen. Kosten: Euro 60,- per deelnemer, inclusief alle lesmateriaal. Voor meer informatie zie website.

22 juli 2014

Overstichtse en Overijsselse leenprotocollen

HCO.jpgIn de Overstichtse en Overijsselse leenprotocollen (of: leenregisters) staan de overgangen van bezittingen (of: belening) opgetekend, over een periode van meer dan vier eeuwen. In de leenregisters staan ca. 25.000 namen van personen, plaatsen, erven en percelen. Deze bron biedt een schat aan informatie over de lokale geschiedenis, maar ook en vooral over de familierelaties van bezitters van lenen. Dit alles uit een periode waarin andere bronnen van informatie over onroerend goed en personen relatief schaars zijn. U kunt het document hier raadplegen/downloaden.

21 juli 2014

Burgerlijke Stand van de Antwerpse Kempen

westerloDe werkgroep BSKempen heeft zich tot doel gesteld de algemeen toegankelijke gegevens van de burgerlijke stand (geboorten, huwelijken, overlijdens) van alle gemeenten van de Antwerpse Kempen te digitaliseren, te indexeren en via het Internet beschikbaar te stellen aan geïnteresseerden. Op 1 juli 2014 hebben zij 313.424 akten van de burgerlijke stand en 29.124 akten van de parochieregisters geïndexeerd. Zie website. Daarbij heeft deze website ook een heel handig overzicht van Latijn in de parochieregisters

10 juli 2014

Familiefoto’s toevoegen aan uw Geneanet stamboom

Familiefoto’s toevoegen aan uw Geneanet stamboomAls u familiefoto’s heeft kunt u die gemakkelijk toevoegen aan uw Geneanet stamboom.

- Klik op “een foto toevoegen” in de menubalk bovenaan uw scherm.
- Kies het bestand op uw PC.

Als u foto’s heeft met meerdere personen, voer dan de namen van alle personen in en de foto wordt automatisch toegevoegd aan al die fiches.

[ BEKIJK/BEWERK UW STAMBOOM ]

Familiefoto’s toevoegen aan uw Geneanet stamboom

Gen.magazine zoekt oude schoolfoto's voor rubriek NostalGen

schoolGen.magazine is m.n. op zoek naar foto's van vóór de oorlog en hopen op juweeltjes uit verschillende tijdperken. Heeft u een mooie foto van uw overgrootvader in de klas, een grootmoeder op weg naar school, of een oudtante touwtjespringend op het schoolplein? Dan houden ze zich van harte aanbevolen. Foto's kunnen via WeTransfer (gratis) worden opgestuurd naar de redactie, t.a.v. uitgeverij@cbg.nl. De inzendtermijn sluit op 10 augustus. De redactie zal uit de inzendingen een eigen selectie maken. De inzender geeft toestemming dat de foto gepubliceerd wordt in Gen.magazine. Zie website.

9 juli 2014

Middeleeuwse charters Nijmegen gedigitaliseerd

NijmegenNaast de charters uit het Bestuurlijk Archief der Stad Nijmegen en de charters uit het archief van nonnenklooster Maria Magdalena die al eerder waren gedigitaliseerd, zijn nu alle charters uit de kleinere particuliere archieven van het Regionaal Archief Nijmegen online beschikbaar. Het beschrijven, transcriberen en fotograferen van deze charters is gedaan door Marjolein Driessen. Zij heeft bij het Regionaal Archief Nijmegen stage gelopen voor de opleiding Middeleeuwen en Renaissance Studies aan de Universiteit van Utrecht. Zie Digitale Studiezaal, en vink Oorkonden aan.

8 juli 2014

Petitie voor een betere toegankelijkheid van bevolkingsgegevens in België

NL201402_NewTree00.jpgDe moeilijke toegang tot bevolkingsgegevens is een pijnpunt voor de vele genealogen en heemkundigen in België. Persoonsgegevens zijn tot minstens 100 jaar na het overlijden van een persoon zeer moeilijk (of helemaal niet) raadpleegbaar. Familiekunde Vlaanderen dringt als belangenbehartiger voor genealogen sterk aan op een versoepeling van deze raadplegingstermijnen en een betere toegang tot bevolkingsgegevens voor genealogisch en historisch onderzoek. We willen de beleidsmakers sensibiliseren omtrent deze problematiek. Wil u onze vraag voor een betere toegankelijkheid van bevolkingsgegevens in België mee ondersteunen ? Dat kan ! Zie website.

7 juli 2014

Genealogie software programma's: actualiteiten week 28, 2014

Genealogie software programma'sElke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde genealogische software.
Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.

Hierbij het nieuws van deze week:
Families, GEDexplorer, HuMo-gen, MacFamilyTree, MobileFamilyTree, RootsMapper


Het vervolg lezen...

Avereest en Ommerschans ontsloten

avereestIn de Genealogische Database Avereest van Helmuth Rijnhart zijn alle mensen die als hoofdrolspeler voorkomen in de registers van de burgelijke stand van Avereest voorzien van een uniek HBSN. Elke persoon komt 1 keer in de database voor en de relaties tussen de personen zijn eenduidig vastgelegd volgens de bekende GEDCOM structuur. Daarna wordt aan alle bronnen waarin deze personen voorkomen, dit HBSN nummer toegevoegd. Op deze wijze wordt alle informatie van een persoon, eenmaal gelokaliseerd in de centrale database, razendsnel gevonden in alle andere bronnen, zoals bevolkingsregisters, de kadastrale legger, successie memories, notariële archieven etc. Zie website.

4 juli 2014

Portreticonografie

RKDDe Beelddocumentatie Portreticonografie (Iconografisch Bureau) bevat ruim 80.000 foto’s en reproducties van de circa 110.000 gedocumenteerde Nederlandse portretten, vanaf de late middeleeuwen tot heden. Naast schilderijen en beeldhouwwerken zijn er ook vele afbeeldingen van gravures, tekeningen, pastels, miniaturen, physionotraces, daguerreotypieën en penningen. Een gedeelte van de beelddocumentatie is opgenomen in de database RKDportraits. Voor meer informatie zie website.

3 juli 2014

Topstukken uit de gouden 15e eeuw van Zwolle in Grote Kerk

SPDe Grote Kerk Zwolle, Historisch Centrum Overijssel (HCO) en Museum de Fundatie tonen van 5 juli tot en met 13 september 2014 in de Grote Kerk belangrijke geschriften uit de 15e eeuw, de gouden eeuw van Zwolle. In de expositie Topstukken uit de gouden 15e eeuw van Zwolle zijn een aantal prachtige Sarijs-handschriften te zien: middeleeuwse teksten, rijkelijk ‘verlucht’ met miniaturen door schilders die verbonden waren aan het Zwolse Fraterhuis. Voor meer informatie zie website.

1 juli 2014

Met genealogie beginnen, maar hoe ?

stamboomHet besluit is genomen: u gaat met uw genealogie beginnen.

Begin bij het begin : eerst en vooral moet u een overzicht hebben van uw familie. Verzamel hiervoor zo veel mogelijk familie documenten, informeer bij uw familie en ga ook na of andere genealogen eventueel uw familiena(a)m(en) hebben onderzocht.


Het vervolg lezen...

- page 1 of 91